Til leseforslag
Omslag: "Et land av snø og aske" av Petra Rautiainen

Vaksne

Et land av snø og aske

Rautiainen, Petra2022

Historiske forteljingar RomanarForsvinningar Hemmelegheiter Samar Finland – Lappland
Bestill

Anbefaling

Gripande om krigen i Lappland og avslørande om både tysk og finsk undertrykking av samane

Like spennande som ein krimroman er denne boka der handlinga er lagt til Lappland under og rett etter andre verdskrig. Ingen vil snakka om alt det grufulle som skjedd like i nærleiken under krigen. Alle vil berre bygga opp att samfunnet og gløyma. Men forfattaren vekslar mellom å fortelja kva som skjedde i Enare i 1944 slik at me som lesarar veit meir enn journalisten Inkeri. Inkeri som sakte, men sikkert, klarer å nøsta seg bakover på sporet av lagnaden til mannen sin. Like avslørande som lagnaden hans, er den audmjukande behandlinga samane framleis blir utsett for, sjølv om krigen er over og tyskarane er borte.

Et land av snø og aske blei ein bestseljar då ho kom i Finland i 2020. I the Guardian blei ho utropt som ei av dei beste omsette bøkene i 2022.

Om boka

1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland - en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten. Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag. Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste - og også etter krigen.

Kontakt

Sånn bruker du biblioteket

Suldal kommune
Ansvarleg redaktør: Anne Mo
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagram
Bygd med Libry Content